Yrittäjäkin voi pitää lomaa

Moni miettii, onko yrittäjän loma oikeassa elämässä edes mahdollinen. Yrittäjä on itse vastuussa kaikesta omaan yritykseensä liittyvästä ja yrittäjän palkka riippuu asiakkaiden määrästä ja tehdystä työstä. Yrittäjä ei siis automaattisesti saa palkkaa esimerkiksi käyttämänsä ajan perusteella. Kaikki riippuu siitä, paljonko yrittäjällä on maksavia asiakkaita. Jos ei ole asiakkaita, ei ole palkkaakaan. Tämän yhtälön takia yrittäjän loma on monimutkaisempi kuin tavallisen palkansaajan loma. Loman aikana yrittäjä ei tee asiakastyötä, joten tulojakaan ei ole. Tämä saattaa olla hankala yhtälö ja aiheuttaa yrittäjälle taloudellista ahdinkoa. Siksi liian moni yrittäjä pyrkiikin sinnittelemään ilman pidempiä lomia. Pitkällä tähtäimellä tämä on kuitenkin huono idea, sillä jokainen meistä tarvitsee silloin tällöin lomaa pitääkseen omaa työkykyään yllä. Loma onkin mahdollisuus levätä, hoitaa mielenterveyttä ja virkistyä. Siksi se on erittäin tarpeellinen myös yrittäjälle.

Yrittäjän loma täytyy suunnitella riittävän ajoissa, sillä toisin kuin palkansaaja, yrittäjä ei saa mistään ylimääräistä lomarahaa. Rahat lomanviettoon on tienattava itse. Tämän takia yrittäjän kannattaa aloittaa suunnittelu ajoissa. Kun mielessä on yrittäjän loma, kannattaa ottaa kalenteri esiin ja pohtia tarkasti, milloin ja kuinka kauan lomaa haluaa pitää. Jos toiveissa on neljän viikon loma, on suunniteltavaa huomattavasti enemmän kuin silloin, jos tavoitteena on pitkä viikonloppu tai vaikka yhden viikon mittainen loma. Etukäteen kannattaa miettiä myös se, mitä lomalla tahtoo tehdä. Ulkomaille suuntaava yrittäjä tarvitsee huomattavasti suuremman kassan kuin yrittäjä, joka aikoo viettää lomansa esimerkiksi omalla kesämökillä. Kun suunnitelmat ovat selvillä, kannattaa laatia tarkka budjetti tulevasta lomasta. Näin saat selville, kuinka paljon rahaa tarvitset unelmiesi loman toteuttamiseen. Ota huomioon myös se, että lomasi aikana joudut maksamaan myös juoksevat kulut, kuten liiketilasi vuokran. 

Yrittäjän loma saattaa

 
Yrittäjän loma saattaa tuntua utopistiselta ajatukselta etenkin aloittelevana yrittäjänä. Vaikka taloudellinen tilanne ei mahdollistaisikaan pitkää lomaa yrittäjyyden alkutaipaleella, oma hyvinvointi kannattaa silti ottaa vakavasti. Yrittäjyys vaatii usein pitkien työpäivien tekemistä, mutta lomaa ja lepoa ei silti saisi unohtaa. Toisinaan oma hyvinvointi on laitettava taloudellisen tilanteen edelle. Kannattaa siis aikatauluttaa kalenteriin ainakin muutama pitkä viikonloppu jo ensimmäisen yrittäjyysvuoden varrelle. Näiden pitkien viikonloppujen aikana ei tarvitse tehdä mitään erikoista. Tärkeintä on, että yrittäjä ottaa edes hiukan etäisyyttä työhönsä ja yritykseensä ja yrittää ainakin muutaman päivän ajan rentoutua täysin. Lyhyetkin lomat auttavat jaksamaan rankassa työssä ja taloudellisessa epävarmuudessa. Loman ottaminen saattaa tuntua vaikealta, mutta yhteen lomapäivään ei pitäisi minkään yrityksen kaatua. Sen sijaan työuupumus saattaa helposti kaataa koko yrityksen, jolloin kaikki kova työ valuu hukkaan.

Selviääkö yritys ilman yrittäjää?

Lomalle lähtevä yrittäjä huolehtii usein oman yrityksensä selviämisestä loman yli. Etenkin pienyrittäjät ovat usein huolissaan siitä, miten asiakkaat suhtautuvat lomaan ja miten mahdolliset työntekijät selviävät yrityksen pyörittämisestä ilman pomoaan. Yrittäjän loma saattaa toki aiheuttaa pieniä muutoksia yrityksen arjessa. Yksinyrittäjälle loma tarkoittaa usein sitä, että yritys pitää toiminnastaan taukoa loman ajan. Useimmiten muutamasta viikosta kuukauteen kestävä loma ei vielä suista yritystä raiteiltaan, kunhan taloudelliset seikat on otettu huomioon jo loman suunnittelussa. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi liiketilan vuokra, asuntolainan lyhennykset ja muut kiinteät kulut juoksevat myös silloin, kun yrittäjä on lomalla. Näihin kannattaa varautua säästämällä vuoden mittaan saaduista tuloista sukanvarteen. Näin välttyy monelta ikävältä yllätykseltä.

Moni pelkää asiakkaiden kaikkoavan loman aikana. Useimmiten pelko on täysin turha. Jokainen ymmärtää yrittäjänkin tarpeen pitää lomaa. Yrittäjän loma on aivan yhtä tärkeä kuin palkansaajankin loma. Kannattaa kuitenkin muistaa informoida asiakkaita tulevasta lomasta ajoissa. Sanomattakin lienee selvää, että kaikki asiakasprojektit pitäisi saattaa päätökseen ennen lomaa, jos toisin ei ole sovittu. Jos yrittäjällä on työntekijöitä, loman pitäminen on usein helpompaa kuin yksinyrittäjällä. Tärkeintä on luottaa omiin työntekijöihinsä. Kukaan ei jaksa pomoa, joka soittelee lomalta työpaikalle päivittäin varmistaakseen sen, että työntekijät todella selviävät omista tehtävistään. Yrittäjän kannattaa valmistautua lomaan käymällä työntekijöiden kanssa läpi kaikki tärkeimmät tehtävät ja vastuualueet jo hyvissä ennen lomalle lähtöä. Työntekijöille ja tietysti yrittäjälle itselleen on huomattavasti mukavampaa, että lomasta